Betul Ke Guna Cleanser Ni Je Boleh Rawat Masalah JERAGAT??? Macam Tak Logik Je

2017, Prof Madya Dr Siti Hamidah mencipta sejarah baru dalam dunia skincare apabila berjaya menggabungkan “carrier micellar” dengan bahan-bahan aktif berkualiti tinggi mengunakan teknologi nano hijau (Green Nano-Tech) untuk merawat masalah kulit terutamanya yang disebabkan oleh faktor usia.

Bagi yang tak fimiliar dengan dunia nano-tech ni, penemuaan Dr Siti ni nampak macam tak ada apa-apa yang special. Tapi bagi yang tahu, ini adalah “World Breakthrough” especially dalam dunia skincare.

Jadi tak hairanlah, sejak mula penemuaan hingga ke hari ini, dah berpuluh-puluh pengiktrifan diterima & menang award diperingkat local & international oleh Dr Siti & UTM.

Sedar akan potensi besar teknologi ni, ia dipatern kan oleh Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
So, apa yang istimewa sangat tentang BeuTComplex™ dalam cleanser Age-Reverse ni sampai diiktiraf antara formulasi skincare terbaik dunia.?

BAHAN AKTIF

(Untuk analogi mudah, bahan aktif ni kita anggap sebagai “DOKTOR”)

Bahan aktif adalah bahan atau kandungan kimia yang aktif bertindak untuk merawat masalah kulit dalam sesuatu produk.
Biasanya bahan ini didapati melalui “extraction process” daripada tumbuh-tumbuhan & juga unsur-unsur lain.
BeuTComplex™ (BC) mengandungi Tyrosinase Inhibitor yang dapat mengurangkan ransangan enzim Tyrosinase sehingga tiada pengeluaran pigmen yang berlebihan pada kulit.

Bahan-bahan dalam BC juga tinggi kandungan anti-aging yang akan meningkatkan metabolism sel kulit sekaligus mempercepatkan kitaran penghasilan kulit baru untuk menggantikan sel-sel yang sudah rosak & cacat seperti jeragat.

TEKNOLOGI NANO

(Jika bahan aktif tadi “DOKTOR”, nano-tech ni pula adalah “KENDERAAN” untuk doktor)

Bahan aktif ni perlukan “pembawa” (carrier) untuk tembus ke sel-sel lapisan kulit. Sebab tu kalau kita ambil essential oil, madu, etc sapu terus ke kulit tak akan berkesan sebab bahan aktif dalam ingredients tersebut tak boleh meresap dengan sendirinya ke dalam kulit.

Jadi di sinilah peranan nano-teknologi ni. Dengan menggunakan nano-micellar yg bersaiz <500micron, ia akan angkut semua bahan aktif tadi terus ke lapisan kulit paling bawah untuk merawat sel-sel kulit yang dah rosak.

SIZE MOLEKUL

Setiap bahan aktif memiliki size molekul yang berbeza. Ada bahan yang bagus, tapi size molekulnya besar, jadi tak akan berjaya untuk tembus ke lapisan kulit paling bawah.

Jadi, tak semua sesuai untuk digunakan bersama teknologi nano kerana size molekulnya. Sebab tu juga susah nak jumpa produk natural base ni yang boleh rawat masalah dengan pantas.

BC menggunakan bahan terpilih yang molekul sizenya sangat halus supaya mudah untuk meresap masuk hingga ke lapisan paling dalam dengan dibantu oleh teknologi nano.
Jeragat terbentuk pada lapisan paling dalam (Stratum Basale). Jadi bahan aktif perlu sampai kelapisan ini untuk bertindak dengan lebih berkesan.

KUALITI BAHAN AKTIF

(Yang ni kita anggap “KUALITI DOKTOR”. Lagi tinggi kualiti pencapaian atau pensijilan akademik seorang doktor, semakin pakar dia dalam merawat pesakit)

Selain size, kualiti bahan juga adalah faktor utama berkesan atau tidak sesuatu bahan tersebut. Walaupun bahannya sama, tapi jika kualitinya rendah maka keberkesanannya juga akan rendah. Contoh senang, macam masak gulai. Kalau ikan tu fresh yg baru mendarat & mahal tentu lebih sedap dari gulai yang guna ikan murah & dah pecah perut.

Jadi untuk pastikan kualiti kekal premium, bahan-bahan yang digunakan untuk BC diimport terus dari Jepun (terkenal antara pengeluar bahan kosmetik premium dunia) – & sudah tentu harga bahan mentah ini berkali-kali ganda lebih mahal dari yang biasa.

KESIMPULAN

Nak gabungkan kesemua unsur ni bukan satu benda yang senang. Ia memerlukan beribu-ribu experiment dengan formula yang super complex, kepakaran & teknologi yang rumit. Sebab tu Dr Siti & research team beliau ambil masa hampir 10 tahun untuk develop.

Sudah berjuta dibelanjakan untuk membangunkan teknologi BeuTComplex™ ni untuk sampai satu tahap yang memuaskan (5x lebih effective dari jenama antarabangsa)
Di pasaran produk yang claim guna “micellar technology” kadang-kadang belum tentu micellar technologi pun. Sebab benda ni tak nampak dengan mata kasar, jadi siapa pun tak tahu kecuali kalau kita bawa masuk lab untuk test.

SOALAN 1

  • Macamana cara guna Age-Reverse Cleanser ni yang betul?
  • Ok, boleh rujuk jawapannya di >>> SINI

SOALAN 2

  • Boleh ke kalau nak campor dengan produk skincare lain (serum, toner, moisturiser, scub etc)
  • Ok, boleh rujuk jawapannya di >>> SINI

MORE ARTICLE

Leave a Reply

You cannot copy content of this page