FAQ : CARA GUNA CLEANSER AGE-REVERSE YANG BETUL

Mencuci muka adalah satu rutin wajib bagi setiap wanita terutamanya yang biasa mengenakan makeup. Selain untuk elakkan masalah pada wajah, paling penting adalah untuk pastikan makeup/foundation yang kita guna tu betul-betul dicuci sebelum ambil wuduk.

Cara penggunaan Age-Reverse Cleanser (ARC) ni boleh dibahagikan kepada 2 – untuk Cuci Muka & Cuci Makeup. Berikut adalah cara penggunaan yang betul:

BERAPA KALI SEHARI?

Penggunaan minimum yang disarankan adalah 2x sehari, iaitu sebelum tidur & selepas tidur.

Tapi, kalau nak guna lebih dari 2x, lagi baik. Contohnya setiap kali sebelum berwuduk, cuci muka/makeup dengan cleanser ni dulu. Cleanser ni tiada bahan synthetic, jadi dia tak menegangkan kulit walaupun kerap digunakan tak seperti cleanser biasa

Note : Untuk pertama kali guna, 1~3hari petama sahaja akan rasa seperti kering, lepas tu dah tak rasa kering dah

CARA GUNA UNTUK CUCI MUKA

1️⃣ Tak perlu basahkan wajah, terus tuang ke tapak tangan & sapu rata ke seluruh muka. Gosok-gosok, sampai la smua cecair ni meresap masuk ke dalam kulit.

2️⃣ Tunggu sehingga 3~5minit sebelum bilas. Sambil tunggu tu, buat la apa-apa dulu (lagi lama lagi bagus untuk pastikan penyerapan yang optimum)

3️⃣ Lepas 3~5 minit baru bilas. Jika cuci menggunakan kapas, tak perlu bilas.

Note : Sebab perlu bilas bila pakai tangan adalah semua kotoran yang menyumbat liang2 pori akan dikeluarkan ke permukaan kulit. Jadi kalau dibiarkan, takut kotoran ni akan jadi punca jerawat tumbuh di tempat lain pula. Tapi kalau cuci guna kapas muka, semua kotoran yang dikeluarkan oleh cleanser ni akan melekat di kapas muka tadi, jadi tak perlu bilas.

CARA GUNA UNTUK CUCI MAKEUP

1️⃣ Tuang ke kapas muka, sapu rata ke seluruh muka.
2️⃣ Tunggu sehingga kering, tak perlu bilas.
(Kapas muka sebenarnya kurang sesuai untuk mereka yang kulit sensitif)

Nota: Jika Cik Puan mempunyai kulit sensitif dan ingin test dulu samada akan alergik atau tidak, boleh sapukan di telinga sebelum tidur, jangan bilas, dan esoknya jika tiada kesan alergik, boleh sapu sekitar mata dan ulang cara yang sama. Jika tiada kesan seperti ruam dan bengkak bermaksud kulit tidak alergik dengan sesuatu produk 😊. Ini adalah cara mengesan jika kita alergik kepada produk skin care atau kosmetik.

SOALAN 1

  • Kenapa perlu tunggu sampai 3~5minit sebelum bilas?
  • Kalau tak tunggu 3 minit, apa jadi?
  • Kalau lebih dari 5minit, apa jadi?
  • Boleh ke kalau terus tido je tak payah bilas lepas guna?

    Ok, boleh rujuk jawapannya di >>> SINI

SOALAN 2

  • Boleh ke kalau nak campor dengan produk skincare lain (serum, toner, moisturiser, scub etc)
  • Ok, boleh rujuk jawapannya di >>> SINI

SOALAN 3

Betul ke pakai cleanser ni saje dah cukup untuk rawat masalah kulit seperti Jerawat, Jeragat, Kulit kusam, kering berminyak semua tu?

Boleh rujuk pos ni -->> SINI

MORE ARTICLE

Leave a Reply

You cannot copy content of this page