Bongkarkan Misteri Lambakan Produk Kosmetik di Malaysia, & Kenapa Penting Untuk Anda Tahu

Cuba anda listkan jenama-jenama kosmetik khusus untuk masalah kulit (jerawat, jeragat, blackhead etc) yang dijual di Malaysia sekarang? Fuhh… tak terhitungkan. Yang dalam Guardian, Watson tu pun dah berapa puluh, belum lagi yang belambak jual dekat online, shopee & socmed tu kan?.

In general, kita boleh golongkan lambakan produk-produk skincare/kosmetik di Malaysia ni kepada 3 kategory:

  1. OEM – Formula beli atau ambik dari pengilang2 yang menghasilkan produk kosmetik, kemudian founder akan buat packaging & letak brand sendiri. Boleh jadi formula yang sama, tp digunakan oleh berpuluh2 founder dengan brand masing-masing, hanya tukar color, packing & brand. 
  2. REBRAND – Kebiasanya produk ini adalah yang import dari luar negara. Antara game yang paling popular bg sesetengah jenama. Mungkin di China dipasarkan menggunakan jenama X, tp di Malaysia gunakan jenama Y. (Kami panggil produk ni “produk timbang kilo”). Sampai sabun basuh pinggan pun diorg biasa buat macam ni 🤭🤭🤭
  3. BERASASKAN R&D – Jenama yg berasakan R&D ini biasanya hanya terdapat pd brand-brand premium yang memang formulasinya adalah dari kajian R&D samada hasil dari makmal mereka sendiri atau JV/beli dari penyelidik yang pakar dalam bidang kosmetik.

"So salah ke kalau saya nak pakai produk dari mana-mana 3 kategori ni?"

Tak ada langsung salahnya jika anda pilih mana-mana kategori di atas asalkan ianya selamat & sesuai untuk anda. Sekiranya anda serasi, teruskanlah. End of the day, tujuan kami membangunkan NK™️ ini juga adalah untuk pastikan wanita Malaysia ada alternatif untuk mengunakan produk skincare yang paling selamat.

Cuma yang kami risaukan, lambakan produk kosmetik dari bahan kimia bahaya yang semakin serius sejak kebelakangan ini. Semua ini adalah berpunca dari pengguna sendiri juga, mudah sangat tertipu dengan claim melampau (spt 100% organik, 100% bebas bahan kimia) yang terang-terang terpesong jauh dari fakta sains. Tak dinafikan, kadang-kadang details penerangan yang rumit (terutamanya Nano-Tech) untuk menjelaskan sesuatu teknologi disebalik produk kosmetik ni buatkan orang ramai malas nak ambil tahu. Kalau baca pun belum tentu paham 😅

Kesempatan inilah yang diambil oleh mereka yang berbiznes semata-mata nak untuk cepat tanpa menghiraukan kesan kepada penguna. Korang tahu tak sesetengah produk kosmetik margin keuntungannya sangat besar hingga 10x ganda. (kos = RM10, tp boleh jual RM100).

Mana taknya, founder2 ni tak payah susah payah buat research, bina makmal, beli equipment canggih-canggih, bayar pakar & gajikan research team, tak payah belajar tinggi-tinggi ada PHD bagai, tak payah tau langsung pasal ilmu basic human biologi pun boleh ada produk sendiri kan? Modal hanya beberapa ribu je untuk beli formula, buat packaging cantik-cantik skit dah boleh jual. Lepas tu bayar je infulencer yang famous-famous ni untuk buat marketing, pastu buat claim macam-macam nanti orang percaya maka berebut-rebut la yang beli 😰😰😰

Inilah game mereka yang berulang-ulang. Mereka tak perlu nak educate customer tentang bahan-bahan produk mereka, apa itu organik base, apa itu syntetic base. Makin senang orang ramai kena tipu, makin banyaklah produk-produk toksik ini di pasarkan sebab ini lubuk busines.

"So, apa beza NK AGE-REVERSE™️ dengan 3-3 kategori di atas ni"?

Simple, NK™️ ada produk berasaskan R&D, tapi kami tak bayar untuk beli formula. Kami hasilkan sendiri formula menggunakan makmal & research team kami sendiri di UTM. Formulasi BeuTComplex™️ ini adalah hasil terbaru kami melalui kajian lebih dari 10tahun berasaskan nano-teknologi hijau. Diiktiraf formulasi terbaik, ia berjaya memenangi Gold Medal Award di beberapa business convention peringkat dunia.

Jutaan ringgit telah dibelanjakan untuk membagunkan formulasi mesra untuk semua jenis kulit ini melalui dana-dana sendiri & juga geran-geran penyelidikan. Berbeza dengan jenama lain yang hanya perlu fokus semua peruntukan mereka untuk marketing & kos pengurusan, kami di NK™️ habiskan hampir 50%~70% daripada perbelanjaan tahunan kami untuk R&D  – kaji & kaji hingga berjaya menghasilkan formula yang lebih bagus dari sebelumnya.

Jadi tak hairanlah kenapa jenama seperti Apple, Dyson, Tesla harga produknya sangat premium kerana mereka terpaksa berbelanja untuk R&D. Kos untuk membina R&D department sebenarnya adalah sangat-sangat mahal. Sebab tu juga jenama yang copy teknologi orang lain terutamanya dari China ni harga sangat murah sebab tak perlu keluarkan kos R&D, testing, & risiko kerugian bila pelaburan mereka untuk menghasilkan teknologi itu tidak diterima umum (gagal untuk dimarketkan).

"So pendek kata, produk yang ada R&D ni confirm paling terbaik la ye?

Innovasi formula BeuT-Complex™️ dari NK™️ ini bukan calang-calang formula, ia diiktiraf antara yg terbaik dengan memenangi “Gold Medal” beberapa International business convention peringkat dunia. Hatta jenama antarabangsa yang terkenal skalipun belum tentu mampu capai tahap ini.

Tapi, apalah guna pengiktirafan & innovasi bertaraf dunia dunia ini smua TANPA sokongan rakyat Malaysia terhadap produk anak bangsa kita sendiri ni kan?

Pakar-pakar dari Universiti tempatan kita tak pernah kalah dalam menghasilkan innovasi bertaraf dunia, cuma kebanyakannya tak berjaya dikomersialkan kerana gagal memahami kehendak market & kos development yg tak effektif (kos tinggi untuk output yang kecil).

NK™️ berjaya merobohkan tembok terbesar ini dengan menghasilkan formulasi skincare bertaraf dunia pada kos pembuatan yang sangat effektif. Oleh itu, harga NK sangat-sangat lah mampu milik & berpatutan untuk wanita-wanita di Malaysia. Antara lain kelebihan produk NK AGE-REVERSE™️ ni adalah 99% bahan natural, menjadikan ia cleanser yang super gentle untuk kulit termasuk yang sensitif. Jadi anda boleh terus bertukar ke NK product tanpa ada kesan sampingan pendek atau jangka panjang.

Sekiranya anda bejaya baca sampai di sini, TAHNIAH saya ucapkan. At lease karangan panjang saya ini ada yang sudi baca sampai habis. Semoga apa yang saya kongsikan ni bermanfaat untuk hidup anda.

Jika anda rasa content ini bermanfaat & teruja utk bersama kami memperkenalkan produk Malaysia yg bertaraf dunia ni, jangan lupa SHARE ye ☺️☺️

Ps:
2018 : NK™️ mengeluarkan cleanser pertama Malaysia yang menggunakan nano-tech hijau: Micellar Series™️
2020 : Formula terbaru – BeuT-Complex™️ ini adalah x5 lebih efektif berbanding MS™️

Kat mana nak cari produk terbaru NK yang guna nano-teknologi BeuT-Complex™️ ini? Ok, tekan butang bawah ni sekarang.

NK Age Reverse Cleanser

MORE ARTICLE

Leave a Reply

You cannot copy content of this page