Author Archives: admin

Baru tau, rupanya JERAGAT ni banyak jenis & tak semuanya sama…

JERAGAT!!! JERAGAT!!!!Orang Melayu ni kan, asal ada tompok warna gelap je kita panggil jeragat. Ada jeragat besar, ada jeragat kecik, ada jeragat surface, ada jeragat dalam.¬†Jadi, apa benda jeragat ni sebenarnya??? https://www.youtube.com/watch?v=xYZot2sjPVI Ok, sebenarnya yang kita panggil jeragat-jeragat ni term dermatology-nya adalah “HYPERPIGMENTATION”. Dia berlaku bila kulit kita overproduce ‘Melanin’ secara berlebihan bila expose to […]

4 CIRI-CIRI YANG ANDA WAJIB TAHU UNTUK MEMILIH SUNSCREEN YANG TERBAIK

Lebih dari 90% masalah pigmentasi & penuaan kulit dikaitkan dengan cahaya matahari. Jadi semestinya sunscreen adalah skincare yang terpenting & wajib ada untuk mereka yang pentingkan penjagaan kulit. Ironinya, tak sampai 40% pun wanita yang mempunyai masalah kulit terutamanya pigmentasi (jeragat/melasma/etc) memakai sunscreen. Mungkin beranggapan sunscreen hanya untuk “perlindungan“, bukan merawat, jadi mereka lebih selesa […]

Pencuci Muka yang Berbuih Boleh Jadi Punca Kebanyakan Masalah Kulit Anda

Semua tahu, cuci muka adalah rutin terpenting untuk penjagaan wajah. Tapi, kalau tersalah pilih cleanser, lain pulak jadinya. Pernah tak kulit rasa kering selepas cuci muka guna cleanser? Makin kerap guna, kulit makin kering kita rasa? Ok, ni Dr Siti explain kenapa cleanser yang berbuih ni sebolehnya perlu dielakkan tak kira walau apa pun usia […]

FAQ : MENGAPA PERLU TUNGGU 3 MINIT SEBELUM BILAS AGE REVERSE CLEANSER?

Mungkin ini kali pertama pengguna skin care dinasihati agar menunggu beberapa minit sebelum membilas cleanser yang dipakai. Memang, jika cleanser biasa yang mengandungi bahan-bahan pencuci sintetik (terutamanya SLS), ia perlu dibilas secepat mungkin kerana membiarkan lama di wajah akan lebih merosakkan kulit. .Tetapi Age Reverse cleanser adalah amat berbeza dengan pencuci wajah yang biasa yang […]

FAQ : CARA GUNA CLEANSER AGE-REVERSE YANG BETUL

Mencuci muka adalah satu rutin wajib bagi setiap wanita terutamanya yang biasa mengenakan makeup. Selain untuk elakkan masalah pada wajah, paling penting adalah untuk pastikan makeup/foundation yang kita guna tu betul-betul dicuci sebelum ambil wuduk. Cara penggunaan Age-Reverse Cleanser (ARC) ni boleh dibahagikan kepada 2 – untuk Cuci Muka & Cuci Makeup. Berikut adalah cara […]

“Tak Sangka Umur Dah 40an Tak Pakai Mekap Pun Nampak Macam Baru Graduate. Ini Rupanya Rahsia Pn Kimi..”

https://youtu.be/7TmNkowYch0 “Pn Kimi adalah seorg yang sangat skeptical dengan produk kosmetik sebab terlalu banyak produk yang dipasaran Malaysia ni guna bahan kimia merbahaya. KKM pun setiap tahun ade je haramkan produk2 termasuk yang ada Not-Number KKM sekalipun. Sebab Pn Kimi sangat hati-hati pilih produk, jadi kulit dia tak ada masalah serius cuma tona tak sekata […]

Lepas hampir 24 tahun setia dengan jenama XXX, akhirnya tetap jatuh hati dengan produk NK dengan sekali guna

https://youtu.be/tWQhqpbYn3Y Prof Muhainiah seorang yang tak suka guna campur-campur produk & sebarangan, beliau setia guna 1 produk ni je sejak dari umur 12tahun lagi. Tapi bila usia dah meingkat, masalah yang muda-muda dulu tak ada dah mula kelihatan & makin ketara seperti jeragat. Masa guna produk lama tu, kulit beliau selalu kering & kadang-kadang berminyak. […]

Betul Ke Guna Cleanser Ni Je Boleh Rawat Masalah JERAGAT??? Macam Tak Logik Je

2017, Prof Madya Dr Siti Hamidah mencipta sejarah baru dalam dunia skincare apabila berjaya menggabungkan “carrier micellar” dengan bahan-bahan aktif berkualiti tinggi mengunakan teknologi nano hijau (Green Nano-Tech) untuk merawat masalah kulit terutamanya yang disebabkan oleh faktor usia. Bagi yang tak fimiliar dengan dunia nano-tech ni, penemuaan Dr Siti ni nampak macam tak ada apa-apa […]

#6 Salah Faham Produk JERAGAT Hasil R&D Oleh Dr Siti & UTM Yang Anda Mungkin Tak Tahu

Hakikatnya, tak ada lagi produk skincare yang perfect & mampu selesaikan semua masalah. Begitu juga produk yg dihasilkan oleh Dr Siti ni. Tak kira la macamana canggih pun kajiannya, macamana banyak pun award2 yg pernah menang, masih banyak lg kekurangan produk ni. Dalam post ni saya tolong list siap2 apa yang tak bagus tentang produk […]

Hairan! Sejak usia meningkat, dah mula ada bintik-bintik jeragat. Dulu masa muda remaja tak ada pun!

Tengok wajah orang lain pun sama. Bila selisih dengan wanita berusia, pasti nampak masalah yang sama. Ada bintik-bintik jeragat. Kenapa masalah jeragat muncul bila dah berusia? Jika kerana melanin berlebihan, kenapa jadi berbintik? Kenapa tak hitam sekata seluruh wajah? Biar kami cerita tentang kulit dulu supaya anda jelas kenapa jeragat terjadi. LAPISAN KULIT Kulit kita […]

You cannot copy content of this page